DIGITALE FOLIEDRUK (SLEEKING)

Wil je jouw drukwerk voorzien van de luxe uitstraling van foliedruk? Is de oplage niet groot genoeg om kostenefficient te foliedrukken met traditionele technieken? Dan is het digitaal foliedrukken de oplossing.  Bizzprint heeft de techniek in huis om jouw digitale drukwerk te voorzien van een foliebedrukking. We noemen deze techniek 'Sleeking'. In deze blog leggen we je uit hoe het werkt. 


Sleeking foliedruk is ideaal voor kleine oplagen
In het filmpje zie je hoe de techniek werkt. In het kort komt het digitaal foliedrukken neer op de volgende stappen;

  • We drukken het fullcolour deel van het drukwerk digitaal.
  • We voorzien het drukwerk van een soft touch mat laminaat.
  • We printen het deel wat foliedruk moet krijgen met toner over het laminaat heen.
  • We brengen met een speciale techniek de folie aan, waarbij de folie hecht op de print die op het laminaat staat.
  • Daarna werken we de kaartjes verder af.

Voordelen van de digitale techniek
Omdat de techniek digitaal is en we de foliedruk vorm in feite printen, worden er geen kosten gemaakt voor het maken van een dure foliestempel. Hierdoor is de techniek bij kleine oplagen voordeliger dan traditioneel foliedrukken.

Personaliseren en variabele print in foliedruk
Nog een voordeel van de digitale techniek is dat we kunnen printen met variabele data. In feite kan elke afdruk uniek zijn. Net als met personaliseren in zwart of kleur kun je nu dus ook personaliseren in foiedruk. Daarbij kun je denken aan namen die je in foliedruk op een folder of een doosje zet. Attentiewaarde gegarandeerd! Een bijkomend voordeel is dat we die zelfde doosjes ook nog digitaal kunnen stansen. Dus geen stempel, geen stansmes, maar alles digitaal. Zo wordt een kleine mailing met een super hoge attentiewaarde ineens betaalbaar. 

Dit zijn de beperkingen
Zijn de mogelijkheden onbeperkt? Dat zou mooi zijn, maar helaas heeft elk voordeel z'n nadeel.... 
De dingen waar je rekening mee moet houden zijn:

  • De foliedruk kan alleen op softtouch laminaat (dus niet op ongelamineerd drukwerk).
  • De foliedruk kan niet 100% sluitend gedrukt worden (marge is ca. 1 mm).
  • De details kunnen niet te fijn, dus gebruik geen 6 pt lettertjes.

In de praktijk zijn de beperkingen geen probleem als je er in je ontwerp rekening mee houdt. Meestal bestaat de foliedruk uit een logo of een tekst die over een volvlak of beeld heen wordt gedrukt. Dan heb je dus niet te maken met sluitwerk en zie je kleine afwijkingen niet. De afwerking met een softtouch laminaat geeft het drukwerk een extra luxe uitstraling. De combinatie van de matte afwerking met de hooglans foliedruk versterkt het effect van de folie.

Is het aanleveren van bestanden voor digitale foliedruk lastig?
Nee! het is zelfs heel eenvoudig. De opmaak van je drukwerk doe je net als anders. Je kunt in je ontwerp hetgeen je wil foliedrukken meenemen in een aparte laag. Het enige wat je hoeft te doen is dat je bij het genereren van de printklare drukbestanden de foliedruklaag uitzet. Je zorgt ervoor dat de foliedruk niet 'uitspaart' in je ontwerp. We drukken de folie uiteindelijk dekkend over de ondergrond heen. De vorm voor de foliedruk lever je aan in een apart bestand en maak je gewoon zwart. We krijgen dus een PDF voor het fullcolour deel en een PDF met de foliedrukvorm in zwart. Zo simpel is het!

 Bekijk hier meer voorbeelden op onze speciale website over digitale foliedruk

 Vraag hier onze samplemap met voorbeelden van digitale foliedruk

Naar onze blog